2012年3月13日星期二

BM penulisan bahagian A(3)

Tema 3 : Dapur厨房

Aktiviti

活动

cara / alat / perasaan

方法/器具

/感觉

1

menggoreng sayur

炒菜

1

sebilah pisau yang tajam

一把尖利的刀

2

memotong buah-buahan

切水果

2

berhati-hati

小心

3

mencuci pinggan mangkuk

洗碗碟

3

ramuan sepeti kicap dan garam

调味料如酱油和盐

4

mengelap pinggan

抹碗碟

4

sehelai kain basah

一块湿布

5

mengemop lantai

抹地

5

sebatang mop

一把拖把

6

menumis sayur

炒油菜

6

air suam

温水

7

menghiris bawang

切洋葱

8

minum segelas air

喝一杯水

Tujuan

目的

9

mengelap meja

抹桌子

1

menghilangkan dahaga

解渴

10

mengupas bawang

剥洋葱

2

hidangan sekeluarga

一家人享用

11

membuka pintu sejuk

开冰箱

3

bersih dan kemas

清洁和整齐

12

menyiang ikan

切鱼

4

memasukkan ikan ke dalamnya

把鱼放进去

13

membancuh minuman

冲茶

14

menatang makanan

端上食物

tempat

地方

15

menyenduk nasi

盛饭

1

sinki

16

menjerang air

烧水

2

atas landas cincang

切板上

17

menyediakan pinggan mangkuk

准备碗碟

3

dapur

厨房

18

berbual-bual

谈天

4

meja makan

餐桌

Contoh Ayat例句

1. Kakak memotong buahn-buahan dengan sebilah pisau yang tajam di atas landas cincang.

2. Nenek membancuh minuman dengan air suam untuk hidangan sekeluarga.

3. Susan membuka pintu peti sejuk lalu memasukkan ikan ke dalamnya.

4. Abang mencuci pinggan dan mangkuk di singki sambil berbual-bual dengan adik.

5. Emak menggoreng sayur dengan ramuan sepeti kicap dan garam untuk hidangan sekeluarga.

6. Bapa mengemop lantai dengan sebatang mop di dapur.

7. Adik minum segelas air untuk menghilangkan dahaga.